Зберігання фруктів і овочів


Зберігання фруктів і овочівВсі овочі, ягоди та фрукти є основним джерелом легкозасвоюваних організмом вітамінів, мінеральних сполук, вуглеводів, харчових волокон та природних антиоксидантів, саме тому слід їх постійно мати у своєму раціоні. Лікувальні властивості деяких із них відомі з давніх давен, однак через короткий термін зберігання фруктів і овочів, споживати їх у свіжому вигляді доводиться досить короткий період часу. Для того щоб мати це джерело вітамінів на протязі всього року слід уміти правильно зберігати рослинні продукти. Якісне зберігання у свіжому вигляді занадто дороге для більшості населення, тому слід використовувати більш доступні методики.

Консервування – надійний спосіб зберігання овочів і фруктів.

Всі продукти рослинного походження дуже нестійкі до зберігання, а консервування надає можливість їх довготривалого зберігання. Такий спосіб збереження продукції сільського господарства дає можливість постачати корисну продукцію населенню на протязі усього року. Також консервування є найдешевшим способом збереження продуктів рослинництва.

Методики консервування.

Заготівля плодів це дуже відповідальний процес, адже для кожного овоча чи фрукта є спеціальні вимоги та методики консервування. Залежно від сировини та того який результат очікується, вибирається технологічна схема обробки продукції. Плодоовочеву продукцію зберігають використовуючи різні методи, це є сушка, заморожування, охолодження, консервування з допомогою цукру, солі та кислот. Кожен з цих методів дієвий і використовується як на заводах так і в домашньому господарстві. Збереження продукції після обробки най надійніше в герметичній скляній тарі. Для різних видів продукції розробляються методики, при цьому враховуються технологічні, хімічні і фізичні властивості продукції. В сільськи місцевостях створюють спеціальні цехи по переробці сільськогосподарської продукції. Існують три основні методики збереження овочів, це є фізичні, хімічні та біохімічні способи.

  •         Фізичні є найменш працезатратними, до них відноситься сушка, заморожування, охолодження, термостерилізація, обробка з допомогою ультразвуку, ультрафіолетового випромінювання.
  •         Хімічними є маринування (підвищення кислотності продукції) та хімічна стерилізація(з допомогою хімічних компонентів).
  •         Біохімічні методики це є квашення, соління, вимочування, виготовлення соків і вин.

Зберігання фруктів і овочівКожен вид обробітку є  правильним і корисним для певного виду плодів. Важливо дотримуватись усіх норм обробітку, аби вирощена сільським господарством продукція була правильно збережена і не втратила своїх корисних характеристик.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Plus
Share to MyWorld

Ваш e-mail: *
Ваше ім"я: *