Табель обліку робочого часу у фермерському господарстві


табель робочого часуПочнемо з того, що у будь-якому фермерському господарстві заробітна плата повинна нараховуватися та виплачуватися на основі даних про облік фактично відпрацьованого робітниками часу. В Україні з метою збору таких даних використовують табель обліку робочого часу. В даній публікації ми спробуємо розібратися як потрібно заповнювати даний бланк.

Табель обліку робочого часу  потрібно вести у кожному фермерському господарств кількості робітників. Інакше  на керівництво господарства чекає  адміністративна відповідальність  у вигляді штрафу, який може накласти спеціаліст органів з охорони праці.

Правила заповнення табеля обліку робочого часу регламентуються Наказом Державного комітету статистики за № 489 від 05.12.2008 року, який носить рекомендаційний характер. В цьому документі  наведено типову форму такого табеля обліку робочого часу — № П-5. Тобто, якщо для здійснення більш точного обліку робочого часу  у господарстві вирішать доповнити чи розширити рекомендовану форму, то це можна зробити  без будь-яких наслідків.

Обов’язок заповнення табеля робочого часу потрібно покласти на бухгалтера,  кадровика чи іншу відповідальну особу шляхом оформлення відповідного наказу по фермерському господарству.

Наступним етапом є визначення  методу, за допомогою якого  буде заповнюватися табель. Вибирати можна з двох методів: суцільної реєстрації та реєстрації відхилень.

При суцільній реєстрації ведеться облік всіх подій, що відбулися (приходу на роботу, відрядження та відпустки, скороченого робочого дня тощо)

При реєстрації відхилень в графах табеля проставляються лише відхилення від звичайного робочого графіку (лікарняний, відпустка за свій рахунок і пр.), а якщо співробітник від графіка не відхилявся, то клітинку залишають порожньою.

Найчастіше використовують перший спосіб, так як  з його допомогою можна більш точно показати весь фонд робочого часу у фермерському господарстві.

Табель обліку робочого часу ведеться по всіх категоріях працівників, що перебувають у трудових відносинах з господарством, до них належать як штатні співробітники, так і  внутрішні та зовнішні сумісники, тимчасові та сезонні робітники, учні, прийняті на роботу в період проходження практики тощо. При прийнятті працівника на роботу йому обов’язково присвоюється табельний номер, який в подальшому і  використовується для кадрових та облікових документів всередині фермерського господарства. Після того як працівник звільниться, його табельний номер не може бути присвоєний нікому протягом трьох років (мінімум).

Записи у табель вносяться на підставі внутрішніх документів господарства з особового складу( наказів про відрядження, відпустки, , прийом та переведення, звільнення, лікарняний лист тощо).

Табель обліку робочого часу відкривається на кожен розрахунковий місяць (тобто кожному місяцю відповідає окремий табель).

Наказ № 489 рекомендує робити записи всіх видів витрат робочого часу в табель за допомогою спеціальних умовних позначень (букв і цифр).На практиці ж у  більшості  фермерських господарств  відпрацьований  робітниками час проставляється у табель обліку робочого часу одними цифрами, які позначають кількість фактично відпрацьованих годин.

ЗРАЗОК.  Табель робочого часу

Дякуємо за перегляд даної статті.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Plus
Share to MyWorld

Ваш e-mail: *
Ваше ім"я: *